sobota, 2 lutego 2013

Ewelina piecze...

Od dziś na blogu będą pojawiać się wypieki i inne nasze poczynania kulinarne... :)

 Babka czekoladowa z kremem


Składniki na ciasto:
-125 g masła,
-3/4 cukru
 -2 jajka
 -1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
 -2 szklanki mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
 -1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 -pół szklanki kakao

Krem:
 -śmietana kremówka 36%
 -serek mascarpone 250g
 -3-4 czubate łyżki mleka w proszku
 -3 łyżki cukru pudru

Na wierzch posypać czekoladą białą i mleczną

Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać. Masło utrzeć mikserem , pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem. Formę do babki wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce.

16 komentarzy:

  1. Musiałaś mi to dzisiaj zrobić ;)akurat teraz gdy mam ochotę na cos takiego a z powodu choroby nie jestem w stanie nic upiec, wyglada pysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! :) Wygląda smakowicie :)
    Buziaki
    H A L L O W K A A

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne :>


    artystycznieee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jezeli smakuje tak jak wyglada to mmmm : D
    Niestety nie teraz kiedy jestem na ciągłej diecie


    Zapraszam o mnie :)

    theladyaleks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. omnomnomnomnom - chyba sobie taki zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie <3 aż mi ślinka cieknie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Hi dear!
    Oh great, it seems delicious
    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam czekoladowe ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności <3



    Dziękuję Ci za odwiedziny i miły komentarz!


    Pozdrawiam P.


    www.POLINEFASHION.pl

    OdpowiedzUsuń