czwartek, 12 grudnia 2013

Pasztet z soczewicą



Pasztet z soczewicą:
Dzień wcześniej należy zamoczyć ok. 150 g soczewicy, którą następnego dnia należy podgotować ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Do blendera wrzucamy 1 dużą marchewkę, paprykę czerwoną, można dodać cebulę, oliwki czarne, brokuły. Całość blendujemy na bardzo wysokich obrotach do uzyskania bardzo drobnej masy. Do smaku dodajemy sól i pieprz ( może być cytrynowy). Całość mieszamy dodając jedno jajko. Przekładamy do formy na mufinki albo do wąskiej blaszki. Na wierzch posypujemy majerankiem. Pieczemy w temperaturze 180* C (termoobieg) przez ok. 30- 40 min.
Można podać z makaronem i salsą pomidorową w towarzystwie sałatki z rukoli. Smacznego!!

2 komentarze:

  1. nie jadlam ;O
    zapraszam na kokilkowy post :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam
    http://gumijagoda.blogspot.com/2013/12/wishlist-for-sheinside.html klikniesz mi w baner sheinside?

    OdpowiedzUsuń